Relatiestress en je loopbaan
Er gaan jaarlijks heel wat mensen uit elkaar.
De impact van een relatiebreuk op partners is groot. Corona geeft in deze tijd nog een extra druk op vele partnerrelaties. Scheiden is bijna een algemeen goed geworden. Uit elkaar gaan hoeft niet altijd gelijk de enige oplossing te zijn. Maar als dit het voor jou wel is, dan heeft dat wel zijn weerslag op je hele welzijn.
Velen weten niet dat deze ingrijpende gebeurtenis veel impact heeft op een loopbaan en dat niet alleen jij maar heel wat mensen tijdens hun scheiding uitvallen? En bij sommigen leidt dit zelfs tot burn-out! Toch hebben de meesten het er niet met hun werkgever over en vaak vindt deze dat een scheiding een privékwestie is van de medewerker. Behoud van je baan is juist nu van groter belang dan ooit, nu je wereld zo op z’n kop staat. Hoe deze stressvolle periode aan te pakken op je werk met enkele tips om overeind te blijven in een woelige tijd, lees je hier.
Wel of niet vertellen op het werk?
Jij bepaalt of je het wel of niet vertelt op de werkvloer en tegen wie en wanneer. Je kunt dit eventueel overleggen met HR. Het kan prettig zijn om je werkgever en collega’s op de hoogte te brengen van je scheiding omdat zij op dat moment meer begrip kunnen tonen voor je situatie en je misschien ook kunnen ontlasten waar nodig. Weet dat heel wat collega’s vaak zelf in jouw schoenen gestaan hebben of misschien nu ook staan. Want één derde van de huwelijken eindigt namelijk in een scheiding en dus weten zij waarschijnlijk wat je doormaakt.
Alles hangt natuurlijk af van de omstandigheden op je werk. Stel dat je een heel slechte relatie hebt met je werkgever, er een promotie in de lucht hangt, er veel werkloosheid is in jou vakgebied, dan kun je het best zelf inschatten wanneer en hoe dit het best te communiceren. Je kan je wel voorstellen dat je werkgever en collega’s misschien ook een beetje ongerust zijn over wat de echtscheiding met jou gaat doen op werkvlak.
Scheiding genereert rouw
Na alle juridische regelzaken, komt vaak pas de emotionele onthechtingsfase. Een echtscheidingsproces kan je vergelijken met een rouwproces bij verlies door overlijden van een dierbare. Of je nu eerste of tweede beslisser bent of jullie hebben samen beslist om de relatie stop te zetten, het blijft een emotioneel zware periode. Het is dus eigenlijk heel normaal dat je tijdens je echtscheiding minder productief bent. De hoge mate en langdurige stress zorgen dat je vermogen om te plannen en organiseren achteruitgaan. Daarnaast lijdt je gezondheid mogelijk onder de stresssituatie. Je voelt je vaak moe en prikkelbaar. Het werk stapelt zich langzaam op, totdat je vastloopt en je je ziek moet melden en in een burn-out terecht komt. Onderzoek heeft aangetoond dat werknemers in een echtscheiding een dubbel verzuim vertonen.
Tips
- Zoek tijdig hulp!
- Hou contact met collega’s die je vertrouwt, sluit je niet helemaal af.
- Blijf in gesprek met de HR-verantwoordelijke en vraag naar je mogelijkheden wat betreft verlof of bijvoorbeeld andere tijdelijke taken.
- Geef tijdig aan wanneer je je grens van draagkracht hebt bereikt, zodat een werkgever daarop kan inspelen door vervanging voor jou te regelen.
- Bespreek de mogelijkheid om bijvoorbeeld tijdelijk minder te werken.
- Vraag naar de mogelijkheid om de SCHIP-aanpak te mogen volgen om je scheiding goed af te hechten om (langdurig) verzuim te voorkomen. Hiermee bespaar je niet alleen je werkgever veel kosten, maar ook jezelf door een conflictscheiding te voorkomen.
Heb je in deze moeilijke periode hulp of advies nodig? Neem dan contact op.