Skip to main content

Samengesteld wonen

Stiefpunt 2018

 

VERHUISBERICHT 

Na een lange voorbereiding, is voor een samengesteld gezin het moment daar. Met een lach en een traan hebben zij een mijlpaal bereikt, namelijk wonen onder één dak. Wanneer ik een film zou maken over een samengesteld gezin, zou ik hun als voorbeeld willen nemen. Niet alleen omdat het hele leuke en lieve mensen zijn, maar vooral omdat hun proces zo prachtig weergeeft hoe het kan lopen met een samengesteld gezin. Een echt voorbeeld voor alle samengestelde gezinnen die het moeilijk hebben en worstelen met de vraag, “is dit het?’ En, “wil ik dit wel?”

INZICHT IN HET EIGEN PROCES EN DIE VAN DE ANDER

De grote valkuil is dat samengestelde gezinnen té snel een “gewoon” gezin willen worden en willen zijn.  Alle ingrediënten lijken aanwezig, de ontmoeting met de liefde van je leven lijkt de basis. Maar geheel onvoorbereid twee gezinnen samenvoegen tot een samengesteld gezin, vraagt wel het een en ander aan inzicht in je eigen processen en die van de andere betrokkenen. Het lijkt zo simpel, maar de praktijk is weerbarstig. Partners worden vaak na een confrontatie binnen hun nieuwe gezin, zichzelf of door de inmenging van de ex-partners, met beide benen op de grond gezet. Gelukkig hoeft dat niet gelijk het einde van de relatie te betekenen. Het is goed om iemand mee te laten kijken die vanuit de optiek van alle betrokken kan weergeven wat er te zien is en ruimte biedt om te vertellen hoe dit door ieder ervaren wordt. Je krijgt daarmee inzicht in de denk- en leefwereld van elkaar. Je verruimt als het ware je horizon over jezelf en de ander.

NOG MAAR VEERTIG PROCENT LUKT HET

Meestal wordt vergeten dat enkel de partners écht een verbinding met elkaar hebben, de kinderen moeten daar nog naartoe groeien. Met het recht op het doorlopen van ieders proces van afscheid nemen en opnieuw verbinden, in ieders tempo. Hoe ingewikkeld is dat op een fundering van verlies en rouw? Waar sta jij en waar staat de ander in zijn verwerkingsproces? Er volgden bij dit stiefgezin vele gesprekken met elkaar, met en zonder de kinderen, maar wel onder begeleiding. Zij kregen inzichten over wat er speelde en hoe je daar samen mee om kon gaan. Hoe konden deze partners anders weten dat er in een samengesteld gezin hele andere dynamieken spelen? Daarin zijn zij zeker geen uitzondering. Velen weten dit gewoon nog niet.  Omdat het zwaar en ingewikkeld is, slaagt nog maar veertigprocent van de samengestelde gezinnen erin om een succes te maken van hun nieuwe verbintenis. Dat betekent dat ook nog maar veertig procent van de kinderen, niet meerdere scheidingen hoeven meemaken.

ER IS PLAATS VOOR IEDEREEN

Nu staat dit gezin voor een nieuwe fase in hun leven, namelijk de verhuizing, een grote overstap voor het werken aan een sterkere verbinding, die verder vormgegeven kan worden onder één dak. Zij begrijpen dat je er dan nog niet bent en dat het hard werken blijft. Maar dat zij wel al grote positieve stappen hebben gemaakt. Dat hun kans daardoor groter is om bij elkaar te blijven, zonder te schrikken van alle toekomstige hobbels, die er zeker nog zullen zijn.

Dit samengestelde gezin kan steeds beter hun gezamenlijke pad laten ontvouwen en blijven volgen. Zolang zij oog blijven houden voor elkaar, komen zij en de kinderen altijd daar waar zij zijn moeten. Vooral voor de jongeren in het gezin, die tijdens de gesprekken benoemden anders naar relaties te kijken, door de scheiding van hun ouders. Deze stap vormt voor hun een mooie nieuwe basis. Kinderen kunnen zich verder ontwikkelen en durven zich te verbinden en te hechten voor nu en in de toekomst. Wanneer ouders en stiefopvoeders goed met elkaar kunnen samenwerken, hoeft het kind niet het kind van de rekening te worden. Alle geluk en wijsheid voor dit samengestelde gezin en hun vorige partners, met een mooie stap naar een fijne toekomst met elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.