Skip to main content

Stiefvader in spagaat

Stiefpunt 2018

Hij is hier omdat het thuis niet lekker loopt en zijn vriendin vindt, dat hij ook maar eens naar Stiefpunt moet om te praten. Of hij dit zelf ook echt vindt zal verder in het gesprek helder worden. Terwijl ik koffie inschenk kijkt hij om zich heen en geeft aan wat een rust er uit de ruimte spreekt. Ik vraag of rust iets is waar hij over wil praten en zo begint ons gesprek.

Deze stiefvader heeft zelf 2 kinderen, die om de twee weken komen en zijn vriendin heeft 3 kinderen die bij hun wonen. Hij had nooit gedacht dat hij ooit een groot gezin zou hebben. Toen hij zijn huidige vriendin leerde kennen, vonden zij het al vrij snel fijn en praktischer om te gaan samenwonen. Hun gedachte was hoe sneller je samen bent hoe sneller je als een normaal gezin kunt gaan functioneren. Maar daar is hij nu toch wel van teruggekomen. Het is veel ingewikkelder dan hij in eerste instantie dacht. De spanningen zijn groot, steeds vaker zijn er irritaties tussen hem en zijn vriendin. Ook begint zijn ex zich met hun te bemoeien, omdat de kinderen bij haar klagen over hem en zijn nieuwe gezin.

Zelf vindt hij dat zij beiden hard werken om het met z’n allen gezellig te hebben. Dit lukt helaas nog niet echt. Zodra zijn kinderen in het weekend komen, bouwt de spanning bij hem op en probeert hij van alles te doen om ieder te ontzien en te ontlasten. Hij is dan bezig om het iedereen naar de zin te maken. Hij  heeft dan geen enkel moment rust. Op maandag begint hij vermoeid aan zijn werkweek.  Het liefst zou hij het op dit moment allemaal willen ontvluchten, om vooral bij te kunnen komen. Hij is moe van de verwijten, zoals “dat hij zijn kinderen meer aandacht geeft dan zijn stiefkinderen. Dat hij niet consequent is naar zijn eigen kinderen en streng naar zijn stiefkinderen. Dat hij zijn vriendin te weinig aandacht geeft wanneer zijn kinderen er zijn”…….

Hij vindt zichzelf enorm tekortschieten, zucht en laat vermoeid zijn hoofd hangen. “Wat kan ik nog meer doen of anders?” In mijn vorige relatie gingen de dingen vanzelf, toen hoefde ik niet na te denken of ik iemand tekort deed. Ik kom niet meer aan mijzelf toe. Ik ben moe en voel me onzeker in wat ik doe”.

Na zijn stortvloed van woorden, geef ik hem eerst een compliment. “Dappere stiefvader, wat goed dat je hier nu bent en hardop uitspreekt dat je in spagaat staat. Ik vertel hem dat er bij Stiefpunt gewerkt kan worden aan de stappen die nodig zijn om vanuit eigen kracht een succesvol stiefgezin te worden. Dat kan echt, maar dan wel samen. Een stiefgezin is net als een fusie en vraagt om een zorgvuldige voorbereiding met alle partijen. Er lijkt een last van zijn schouders te vallen.

Er wordt op zijn verzoek een nieuwe afspraak ingepland om terug te komen, dit keer samen met zijn vriendin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.